Wandelschoenen

Als je goede schoenen wilt hebben bij het wandelen kom je uit op echte wandelschoenen. Maar het kopen van deze schoenen is zo makkelijk nog niet want er is ontzettend veel keuze. Zo zijn er tal van merken wandelschoenen. Ook is het belangrijk te kijken naar de verschillende soorten categorieën. Deze bepalen op welk soort oppervlakte je loopt. Het materiaal is ook belangrijk om mee te nemen in je keuze.  Er zijn er veel verschillende soorten materialen, het ene materiaal is waterdicht en het andere materiaal juist niet. Alles heeft zo zijn voor en nadelen maar het gaat er uiteindelijk om welke wandelschoen het beste bij je past. 

Het materiaal

Als eerste is het belangrijk om uit te zoeken van welke materiaal je wandelschoen gemaakt moet zijn. Onderschat dit niet want dit kan maken of de schoen wel of niet bij je past. Waterdichte schoenen zijn geen overbodige luxe als je loopt in een regenachtige omgeving. De meeste schoenen zijn voorzien van gore-tex. Deze gore-tex is voorzien van een waterdicht membraan. Waterdicht en waterafstotend zijn nog twee verschillende dingen. Waterdicht maakt dat er helemaal geen water door de schoen heen kan komen, dus ook niet als je door het water loopt. Waterafstotend zorgt er alleen voor dat water over het stof heen rolt maar als het stevig regent of je door het water loopt zul je toch natte voeten krijgen. Natte voeten bij het lopen is not done, je krijgt koude, rode en stijve voeten. Ook kun je sneller blaren krijgen door natte voeten. 

Het herkennen van waterdichte of waterafstotende schoenen is niet zo moeilijk. Een volledig leren schoen is nooit helemaal waterdicht, deze is dus eerder waterafstotend. Ook staat er op de schoen vermeld als deze waterafstotend is. Een wandelschoen is waterdicht als deze gevoerd is met gore-tex of een ander gelijksoortig materiaal met een membraan die ervoor zorgt dat water niet door de stof komt.  Verder kunt je kiezen uit verschillende categorieën. Deze zijn bepalend voor op welk terrein je loopt. Ook onderscheidt deze categorie hoge of lage schoenen.

Pas je schoen voordat je koopt

Als je eenmaal in gedachte hebt welke schoen je wilt dan is het belangrijk deze te gaan passen. De schoen kan voldoen aan alle eisen maar als de pasvorm niet goed is dan heb je er nog niks aan. Bij het passen moet je altijd wandelsokken aan hebben, deze zijn dikker dan normale sokken. Zonder deze sokken kun je je al snel vergissen in de maat. Probeer verschillende soorten wandelschoenen zoals Lowa of Salomon. Neem altijd een grotere maat dan normaal, ongeveer een à twee maten groter. Wandelsokken zijn dikker en tijdens het lopen zetten je voeten uit. Kijk naar de pasvorm van de schoen. Heb je brede voeten in vergelijking met andere mensen? Zoek dan een schoen die een brede zool heeft, niks is vervelender dan knellende voeten. Zijn je schoenen juist te ruim bij een brede schoen maar smalle voet dan zal je gaan schuiven tijdens het lopen en krijg je snel blaren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *