Hoe voorkom je overdadige slijtage van je auto?

Wie een auto heeft, wil hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Daarom spring je er zo zuinig mogelijk mee om en probeer je er van alles aan te doen om de auto in een zo goed mogelijke staat te houden. Maar soms zijn het de kleine dingen die de materialen het meest onder druk zetten. Dingen waar je niet echt bij stilstaat, maar die je eigenlijk best vaak doet. Daarom zetten we een paar punten op een rij die je auto meer slijtage brengen dan eigenlijk nodig is.

Laat je airco gewoon aan

Wie tegenwoordig een auto koopt bij een autobedrijf in Emmen, heeft bijna altijd een auto te pakken die beschikt over airconditioning. De meeste mensen gebruiken deze airco echter alleen op de warme dagen; in de winter blijft hij uit. Dat is niet nodig. De moderne systemen zijn bijzonder efficiënt en wie ze in de winter uit zet, kan schade veroorzaken aan de verschillende componenten. Dit heeft vervolgens weer tot gevolg dat de airco kan gaan lekken, wat weer flink wat geld gaat kosten. Ook het feit dat de airco invloed heeft op het brandstofverbruik wordt vaak flink overdreven.

Rij je tank niet helemaal leeg

‘Tanken doe ik morgen wel’, is een veelgebruikte gedachte bij automobilisten die toe zijn aan hun laatste streepje op de brandstofmeter. Wie echter de tank helemaal leeg rijdt, loopt de kans dat hij schade toebrengt aan het brandstofsysteem. Zorg er daarom dan ook voor dat je op tijd tankt, zodat je niet steeds met een vrijwel lege tank op pad bent.

Rem niet teveel af op de motor

Het afremmen op de motor zet ook componenten onder druk. Bij veel auto’s met een handbak wordt er snel op de motor afgeremd, terwijl er teruggeschakeld wordt. Dit is niet nodig en eigenlijk ook niet goed. Zeker de versnellingsbak krijgt door dit soort rijgedrag flink op zijn donder, wat de levensduur behoorlijk kan verkorten.

Hou je bandenspanning in de gaten

Een te lage of te hoge bandenspanning is nooit goed. Check daarom regelmatig je bandenspanning en voorkom dat je met een te hoge of te lage spanning op pad gaat. Het is een kleine moeite en een klusje dat over het algemeen in vijf minuten is geklaard.

Denk op je koppeling

Wie een handgeschakelde auto heeft, moet oppassen dat de voet niet steeds per ongeluk op de koppeling rust. Dit gebeurt vaker dan je denkt en het is bijzonder schadelijk voor dit onderdeel. Zorg er daarom voor dat je linkervoet in rust altijd wegblijft van het koppelingspedaal, zodat je zeker weet dat dit geen probleem wordt.

Blijf weg van slecht wegdek

Probeer zoveel mogelijk weg te blijven bij slecht wegdek. Gaten in de weg zorgen voor onnodige klappen en brengen schade toe op de langere termijn. We begrijpen dat het niet altijd even makkelijk is om ervoor te zorgen dat je dit soort wegdek mijdt, maar waar het kan is het verstandig om te doen. Zo hou je je ophanging gaaf en stel je hem niet onnodig bloot aan extra stress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *