Wat is nu voor u de meest geschikte motor verzekering?

Motorverzekering

Bent u eigenaar geworden van een leuke motor? Alvast proficiat! Eén van de eerste zaken welke u zult moeten doen als nieuwe eigenaar van een motor heeft betrekking tot het verzekeren van het voertuig. Het afsluiten van een motor verzekering is mogelijk op verschillende manieren. Zo kunt u ervoor kiezen om gewoon de wettelijk verplichte WA-verzekering af te sluiten, maar is het eveneens mogelijk om te kiezen voor een allrisk motor verzekering. Is het voor u niet meteen helder wat nu precies de beste motor verzekering voor uw situatie is? Dan kan de onderstaande informatie u daar absoluut bij helpen! 

Wanneer kiest u voor de WA-verzekering?

In eerste instantie is er de WA-verzekering die kan worden afgesloten voor uw motor. Het betreft hier de wettelijk verplichte verzekering. Elke motor die in het Nederlandse verkeer wordt gebracht dient dus ten minste op deze manier te worden verzekerd. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen uiteindelijk toch kiezen voor het afsluiten van een uitgebreidere allrisk motor verzekering. Dit omdat de WA-verzekering voor motoren enkel en alleen schade dekt die wordt veroorzaakt ten opzichte van derden. 

Ondanks het feit dat de dekking die wordt gerealiseerd door de WA-verzekering dus eigenlijk minimaal is vinden heel wat eigenaars van een motor deze verzekering toch veruit het interessantst. Dat heeft in het bijzonder te maken met het feit dat de WA-verzekering erg voordelig is. Heeft u dus met andere woorden een eerder beperkt budget voor handen voor het verzekeren van uw motor? Dan zal de WA-verzekering zeker de beste keuze zijn!

Wanneer is de allrisk motor verzekering voor u de beste keuze?

In tegenstelling tot bij de autoverzekering is het zo dat u voor het verzekeren van uw motor doorgaans niet over de mogelijkheid beschikt om te kiezen voor een beperkt casco verzekering. Dit betekent dat u dus alleen maar de mogelijkheid heeft om buiten de WA-verzekering te kiezen voor het afsluiten van een allrisk verzekering voor uw motor. Voor veel mensen is het echter in de praktijk niet helemaal duidelijk wanneer ze nu precies moeten kiezen voor het afsluiten van een allrisk motor verzekering. In principe zijn er op dit vlak drie vragen welke u aan uzelf kunt stellen. Het gaat hierbij om de volgende: 

  1. Welke premie wilt u betalen voor uw motor verzekering? 
  2. Op welke dekkingen wilt u precies kunnen rekenen? 
  3. Wat is de leeftijd van de motor waar u eigenaar van bent? 
  4. Welke premie wenst u te betalen?

In eerste instantie zult u zich dus moeten afvragen welke premie u bereidt bent om te betalen. Dit is meteen sterk bepalend voor de mogelijkheden waarover u beschikt voor wat uw motor verzekering betreft. Indien u slechts een beperkt budget voor handen heeft voor wat uw motor verzekering betreft zult u namelijk kunnen vaststellen dat u doorgaans verplicht zult zijn om te kijken in de richting van de gewone WA-verzekering. Heeft u echter wat meer te besteden en vindt u het vooral belangrijk dat uw motor tegen de best mogelijke voorwaarden wordt verzekerd? Dan is de keuze voor de allrisk motor verzekering wellicht al snel gemaakt.

Op welke dekkingen wilt u precies kunnen rekenen? 

Een andere belangrijke vraag welke in lijn ligt met de verzekeringspremie die u wenst te betalen heeft betrekking tot de dekkingen waar u precies op wil kunnen rekenen. Bent u iemand die louter recreatief met de motor rijdt? Dan is de kans groot dat u aan de wettelijk verplichte WA-dekking alleen voldoende zult hebben. Dat geldt echter niet voor mensen die hun motor bijvoorbeeld dagelijks gebruiken voor hun woon-werkverkeer. In dat geval is het namelijk zo dat het risico op een ongeval (met aanzienlijke schade) een behoorlijk stuk groter is. In ieder geval, bedenk voor uzelf dus altijd op voorhand op welke dekkingen u precies wilt kunnen rekenen met uw motor verzekering. 

  1. Over welke leeftijd beschikt uw motor? 

Ook het derde punt is ongelofelijk belangrijk om rekening mee te houden wanneer u van plan bent om een motor verzekering af te sluiten. Veel mensen staan er niet bij stil, maar vanaf een bepaalde ouderdom is het helemaal niet meer interessant om uw motor nog allrisk te laten verzekeren. Door experts wordt op dit vlak een ouderdom in het vooruitzicht gesteld van 10 jaar. Heeft uw motor deze ouderdom reeds bereikt? Dan is het altijd interessant om een mogelijks bestaande allrisk motor verzekering om te laten zetten in een WA-verzekering. Dit omwille van verschillende redenen, namelijk: 

  1. De te betalen verzekeringspremie ligt dan veel te hoog; 
  2. De potentiële uitbetaling bij schade is aanzienlijk gedaald; 

Bovenstaande geldt eigenlijk ook voor mensen die ervoor hebben gekozen om geen nieuwe, maar een tweedehandse motor te kopen. Heeft u een tweedehandse motor aangekocht welke reeds de leeftijd van 10 jaar of ouder heeft bereikt? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat het helemaal niet meer interessant is om deze nog allrisk te laten verzekeren. Sterker nog, de kans is ongelofelijk groot dat een verzekeraar dit sowieso niet zal willen doen.

Hoe besparen op de premie van uw motor verzekering?

Afhankelijk van het feit of u kiest voor het afsluiten van een allrisk motor verzekering of de gewone WA-verzekering zult u toch rekening moeten houden met het betalen van een niet onaanzienlijke verzekeringspremie. Voor menig aantal mensen die eigenaar zijn van een motor is het belangrijk om deze zo optimaal mogelijk te laten verzekeren, maar dan wel zonder dat men daarvoor echt een zeer hoge prijs dient te betalen. Het is gelukkig op verschillende manieren mogelijk om de kostprijs van uw motor verzekering te drukken, namelijk: 

  1. Door het vergelijken van de motor verzekeringen bij verschillende aanbieders; 
  2. Door het vrijwillig verhogen van het eigen risico waarvan sprake is; 

Houdt u rekening met de bovenstaande twee bespaartips? Dan zult u alleen maar kunnen vaststellen dat deze de verzekeringspremie voor uw motor verzekering sterk kunnen drukken. Let wel op met het verhogen van het eigen risico. Op het ogenblik dat u geconfronteerd zult worden met een bepaald schadegeval zorgt een hoger eigen risico uiteraard ook voor meer financiële lasten voor u als verzekeringnemer. Rijdt u enkele jaren zonder schade? Dan kan een verhoogd eigen risico u echter heel wat financieel voordeel opleveren!
Meer informatie over het afsluiten van een motor verzekering vind je op Diks.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *