Hoe herken je de middelbare scholier van tegenwoordig?

Iedere middelbare scholier volgt de trends die in zijn of haar tijd gelden. Tegenwoordig zijn deze, eigenlijk net als vroeger, behoorlijk duidelijk. Maar let op: er zijn gelukkig ook nog altijd jongeren die hiervan durven af te wijken.

Hoe zat dat vroeger?

Denk eens terug aan je eigen middelbareschooltijd. Hoe zag jij er toen uit, en waarom? Droeg je kleding die je zelf echt mooi vond, of droeg je het vooral omdat iedereen het deed? Had je eigenlijk wel echt een eigen smaak, of kwam dit pas later?

De puberteit is bij uitstek de periode waarin jongeren zichzelf steeds beter leren kennen, en zichzelf proberen te positioneren ten opzichte van anderen. In iedere klas, al zo lang er klassen zijn, is er wel iemand waar veel mensen tegenop kijken. Iemand met een sterke persoonlijkheid, een natuurlijke leider. Zonder dat het hen waarschijnlijk opvalt, zullen veel jongeren hem of haar als vanzelf volgen als het gaat om bijvoorbeeld kledingstijl. Dat verklaart ook meteen waarom er weliswaar landelijke, en zelfs wereldwijd, trends zichtbaar zijn onder jongeren, maar dat deze lokaal ook nog eens heel verschillend kunnen zijn. Het is maar net wat de ‘plaatselijke leider’ doet of draagt wat bepaalt wat cool is, en wat absoluut niet. Zo zou het zomaar kunnen dat in een bepaalde stad, of op een bepaalde school, korfbal een populaire sport is, terwijl het ergens anders nog net niet iets is om je voor te schamen. Het is maar net een kwestie van welke personen de sport beoefenen.

Is dit slecht? Natuurlijk is het vervelend als jouw keuzes niet die van de leider, en niet die van de massa zijn. En het kan ergerlijk zijn om je kind alles dat een populaire medeleerling doet te zien kopiëren, zonder na te denken of hij of zij het zelf wel ok vindt. Het hoort echter ook bij de leeftijd, het is een manier waarop ieder kind uiteindelijk een eigen identiteit zal gaan ontwikkelen. Geen zorgelijk gedrag dus, al kan het geen kwaad om een oogje in het zeil te houden.

Wat is goed?

Onder middelbare scholieren zijn een paar trends duidelijk die je in het hele land terugziet. Zo draagt de meerderheid een Eastpak rugtas; iets waar ouders waarschijnlijk blij mee zijn, want die kunnen wel tegen een stootje. Meisjes kiezen daarnaast overigens ook steeds vaker voor een handtas, ook op school. Een stevig model als Cowboysbag is daarbij populair, zelfs als er maar een paar schoolboeken in kunnen, en er dus regelmatig naar het kluisje gelopen moet worden om te wisselen. Ook draagt vrijwel iedere scholier sportieve sneakers, vaak in combinatie met een skinny jeans en top van een populair merk. Wat dat merk precies is, dat verschilt dan wel weer erg per groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *